Slovenská ekonomika dobieha rastom západnú Európu

02.07.2013 Bratislava

Bratislava 2. júla (TASR) - Slovensko sa zaradilo medzi desať krajín Európskej únie (EÚ), ktorým sa podarilo zvýšiť v minulom roku svoju ekonomickú úroveň. Podľa údajov Eurostatu totiž úroveň hrubého domáceho produktu (HDP) na obyvateľa, vyjadreného v parite kúpnej sily, dosiahla vlani 75 % priemeru únie. V porovnaní s rokom 2011 sa zvýšila o 1,3 percentuálneho bodu (p.b.).

Slovensko tak podľa ekonómov úspešne dobieha západné ekonomiky. Národná banka Slovenska (NBS) to zdôvodňuje najmä vyšším rastom nominálneho produktu, ako aj poklesom relatívnej cenovej úrovne Slovenska v porovnaní so štátmi únie. "Porovnanie s inými krajinami Európy ukazuje, že Slovensko urobilo naozaj veľký kus práce. V rokoch 1995 - 2012 naša ekonomika dosiahla priemerné tempo rastu reálneho HDP 4,1 %," konštatuje analytický tím Tatra banky.

Zároveň však ekonómovia upozorňujú, že prichádzame na úroveň, ktorá bude z dlhodobého hľadiska ťažko udržateľná. Napríklad aj Grécko pred vypuknutím krízy dobiehalo západnú Európu. Po roku 2008 ale výkon gréckej ekonomiky začal postupne klesať. Podľa analytikov priemer únie možno prekonať len reformami, či dostatočným využívaním fondov Európskej únie.
 

Vyberte región